Alkohol etylowy szybko wchłania się z przewodu pokarmowego. Maksymalne stężenie we krwi osiąga po 0,5-3 godzinach od spożycia. Metabolizowany jest w wątrobie do aldehydu octowego przez enzym – dehydrogenazę alkoholową. Tempo tej przemiany może być różne, z reguły jednak mieści się w zakresie 100-125 mg alkoholu na kilogram masy ciała w ciągu godziny. Dla przykładu, osoba o masie 80kg w ciągu godziny metabolizuje około 8g alkoholu etylowego. W postaci niezmienionej częściowo wydalany jest przez nerki (2-10%) oraz z wydychanym powietrzem. U osoby dorosłej poważne objawy zatrucia alkoholem mogą wystąpić po wypiciu 1-1,5ml/kg masy ciała czystego spirytusu. Dawka śmiertelna alkoholu u osób dorosłych wynosi 5-8g/kg masy ciała, a u dzieci – 3g/kg. Zatrucie alkoholowe może być ostre, podostre lub przewlekłe. Do postaci ostrej dochodzi, gdy jednorazowo zostanie przyjęta duża dawka alkoholu. Objawy postępują szybko. Zatrucie przewlekłe powstaje, gdy przez długi czas spożywamy niewielkie dawki alkoholu, które kumulują się, aż do wystąpienia objawów. Zatrucie podostre z kolei powstaje w wyniku kilkukrotnego spożycia mniejszych dawek alkoholu. Symptomy są wyraźne, lecz nie pojawiają się tak szybko jak w ostrej postaci.
top of page
Szukaj
bottom of page
Comments